Vijenac 751 - 752

Druga stranica

POZITIVA: Novi upisi hrvatske kulturne baštine

Bokeljski Hrvati na popisu UNESCO-a

Vedran Obućina

Hrvatska je prepoznata kao mala zemlja s velikom nematerijalnom kulturnom baštinom. Od studenog je čak devetnaest nematerijalnih kulturnih dobara na Reprezentativnom popisu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a. Najnovija su nematerijalna baština svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj. Nakon što je odluka donesena, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je videoporuku zahvale na potpori članovima Međuvladina odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, Tajništva Konvencije iz 2003. te svim članovima kulturnog sektora i državama članicama koje promiču Konvenciju za zaštitu nematerijalne kulturne baštine.


Proslava sv. Tripuna / Snimka zaslona min-kulture.gov.hr.

Blagdan svetog Tripuna slavi se 3. veljače, kada se, osim u Kotoru, u kojem je običaj nastao, sveta misa i proslava svetog Tripuna održavaju u organizaciji hrvatskih bratovština Bokeljske mornarice 809 u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Dubrovniku. Nakon svete mise ispred crkve pleše se kolo svetom Tripunu kao dio proslave štovanja sveca. Tog dana okupljaju se brojni Bokelji kako bi sudjelovali u proslavi koja se ponavlja i prenosi stoljećima s generacije na generaciju među Bokeljima u Hrvatskoj. Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je velik ponos novim hrvatskim upisom: „Zahvaljujem svima koji ovu vrijednu nematerijalnu baštinu čuvaju i prenose mladim generacijama. Nadam se i vjerujem da će ovaj upis pridonijeti valorizaciji i zaštiti ovog fenomena u Hrvatskoj, ali istovremeno biti i podsjetnik na važnost obnove, prezentacije i promidžbe kulturne baštine koju su Hrvati stoljećima stvarali u prostoru Boke kotorske i koja danas mora biti poveznica Hrvatske i Crne Gore“, poručila je ministrica. Ta je baština očuvana u Boki kotorskoj mnoga stoljeća, unatoč ponekim pokušajima otuđivanja i preimenovanja te tradicije kao etnički crnogorske.

Kao inicijative u kojima je sudjelovala Hrvatska, na popis je dodana i tradicija uzgoja lipicanaca, a u Registar dobrih praksi ušla je pučka igra pljočkanje s područja Istre.

Vijenac 751 - 752

751 - 752 - 15. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak